Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Κρήτη: Ψάχνουν κι άλλο τάφο μετά τη σπουδαία ανακάλυψη!


965744.jpg
Η ανακάλυψη του ασύλητου τάφου της υστερομινωικής περιόδου (1500 πΧ), σε χωράφι στην περιοχή του Κεντριού, φαίνεται πως δεν είναι η μοναδική και οδηγεί σε ακόμη περισσότερα ευρήματα!
Οπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη, υπάρχουν εξελίξεις με την αρχαιολογική σκαπάνη της οποίας ηγούνται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Παπαδάτος και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού.
Συμφωνα με τον κ. Πανταζή, όλα δείχνουν πως σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από τον πρώτο τάφο, υπαρχει και ένας δεύτερος!
«Οι αρχαιολογοι έχουν σκάψει σε ένα χώρο 1.5 επί 2.5 μέτρα και έχουν κατέβει στα 4 μέτρα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν βρει σπουδαία ευρήματα, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν βρει έναν δεύτερο τάφο», επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο αντιδήμαρχος.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα μιλάμε για δύο λάρνακες υστερομινωικής περίοδου, με έγχρωμα ανάγλυφα σχέδια. Μαζί τους έχουν βρεθεί και πολλά αντικείμενα, αγγεία, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως είμαστε μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη.
Ζητούν Μουσείο
Ο κ. Πανταζής, με αφορμή αυτή την ανακάλυψη τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιεράπετρα. «Εχουμε μια αποθήκη 400 τμ, στην οποία τοποθετουνται όλα τα ευρήματα. Κάποια ως σημερα παραμένουν εκεί, ενώ άλλα έχουν μεταφερθεί σε μουσεία. Νομίζω όμως ότι η Ιεράπετρα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το δικό της Μουσείο», σημείωσε.
Ο πρώτος τάφος
Η ανακάλυψη του πρώτου τάφου έγινε τυχαία από έναν αγρότη που πήγε να ποτίσει το χωράφι του. Ξαφνικά δημιουργήθηκε μια καθίζηση του εδάφους που έφερε στο φως τα ευρήματα. Ενημερώθηκαν οι Αρχές και έτσι ξεκίνησε η αρχαιολογική σκαπάνη. Ηταν ένα τυχαίο περιστατικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και πολλές θετικές εξελίξεις για την Ιεράπετρα.              ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου