Η ομάδα Μπαντουβά |
Το όνομα « Μπαντουβάς» ή «Μπαντούβα», όπως οι Γερμανοί με δέος το πρόφεραν , είχε γίνει θρύλος κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη. Το αντάρτικο των Μπαντουβάδων κυριολεκτικά προκαλούσε τον τρόμο στους κατακτητές ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε εστία προστασίας και ελπίδας για τους υπόδουλους συμπατριώτες μας.
Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η πολυμελής πατριαρχική οικογένεια των Μπαντουβάδων πρωτοστάτησε αλλά και πρωταγωνίστησε τόσο κατά τη Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941 όσο και, στη συνέχεια, κατά την περίοδο της Κατοχής. Στη μάχη κατά των αλεξιπτωτιστών έλαβαν μέρος όσα από τα μέλη της δεν ήταν αποκλεισμένα στην Ηπειρωτική Ελλάδα επιστρέφοντας από το μέτωπο, ενώ με ιδιαίτερη διάκριση και ηγετικές δραστηριότητες συμμετείχαν ο Καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς που με την Ομάδα του πολέμησε στην πόλη του Ηρακλείου και στις νότιες και νοτιοανατολικές συνοικίες της ( Θέρισσο, Ατσαλένιο, Άγιος Κωνσταντίνος, Μπεντεβή, Μεσαμπελιές, Άγιος Ιωάννης, Φορτέτσα, Κνωσσός, Σπήλια κ.λ.π ) και ο Καπετάν Χρήστος Μπαντουβάς που, επίσης επικεφαλής δικής του Ομάδας, πολέμησε ηρωικά στο δυτικό τμήμα της πόλης και στις νοτιοδυτικές και δυτικές παρυφές της από Χανιόπορτα, Θέρισσο, Καμίνι , Ταμπακαριά, Γιόφυρο, Εσταυρωμένο, Γιοφυράκια, μέχρις Αγάκο Μετόχι κ.λ.π. Η παρουσία τους και επιγραμματικά ορισμένες δραστηριότητές τους περιλαμβάνονται σε αρκετά κείμενα και μαρτυρίες αγωνιστών, ενώ ξεχωριστή σημασία αποκτούν όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο «Θύελλα στην Κρήτη» ( Θεσσαλονίκη 1947) του κατά τη Μάχη της Κρήτης Διοικητή Χωρ/κής Ηρακλείου Μανώλη Πιτυκάκη ο οποίος αναφέρεται ονομαστικώς διότι, λόγω θέσης, γνώριζε τις εξελίξεις καλύτερα από πολλούς άλλους.
Αμέσως μετά την κατάληψη του Ηρακλείου, συγκροτήθηκε με Αρχηγό τον Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά από Αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης το πρώτο ένοπλο τμήμα ανταρτών, ορκίσθηκε στις 2 Ιουνίου 1941 στο Σπήλιο του Χαμαμουτζή στον άγιο Σύλλα Τεμένους και ξεκίνησε τις οργανωτικές κατ` αρχήν δραστηριότητες και τη δημιουργία σε κάθε χωριό αντιστασιακών πυρήνων που σιγά-σιγά επεκτάθηκαν σε όλη την ύπαιθρο χώρα αλλά και στις πόλεις. (εφ. Πατρίς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου